Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Δελτίο τύπου 30/09/2013 Επιτροπής Δεοντολογίας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Ο πρόεδρος, η αντιπρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας παρατηρούμε με προσοχή και ιδιαίτερο προβληματισμό τις αναρτήσεις, συζητήσεις και διαπληκτισμούς μεταξύ μελών του κινήματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας συζητήθηκε το φαινόμενο «αντεγκλήσεων» - στα κοινωνικά δίκτυα - μελών του κινήματος με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς. Θεωρήσαμε αναγκαίο, λοιπόν, να προβούμε στην κάτωθι ανακοίνωση:
  Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κώδικα Δεοντολογίας και Διαφάνειας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ περί δεοντολογίας στο Διαδίκτυο και ορθής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επισημαίνουμε ότι: «Στους προσωπικούς λογαριασμούς ή σε ομάδες, που διατηρούν τα μέλη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, στις οποίες εκφράζονται προσωπικές τους απόψεις, αυτά (τα μέλη) οφείλουν:
  • Να σέβονται την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια και το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής του ανθρώπου και του πολίτη.
  • Να υπερασπίζονται τις αρχές και τις αξίες του κινήματος.
  • Να μη εκτοξεύουν ασύστατες κατηγορίες εναντίον μελών του κινήματος.
  • Να αποφεύγουν τη χυδαιογραφία και τη χυδαιολογία τηρώντας, ακόμη και στη σάτιρα και τη γελοιογραφία, τους κανόνες της ευπρέπειας και της κοινωνικής ευθύνης.
  • Να αποφεύγουν τις δημόσιες αντιπαραθέσεις επί πολιτικών και προσωπικών θεμάτων, καθώς και τις προσωπικές αντεγκλήσεις.
  • Να σέβονται τους κανόνες της εμπιστευτικής πληροφόρησης του κινήματος, εφ’ όσον ανέλαβαν αυτή τη δέσμευση».
Επειδή τέτοιου είδους φαινόμενα εκθέτουν τα μέλη και θίγουν τις αρχές, τις αξίες και την πολιτική του κινήματος τονίζουμε ότι εφεξής αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες δημιουργούν ένταση και προβλήματα, θα αντιμετωπίζονται δεόντως και άμεσα από την Επιτροπή Δεοντολογίας, όπως ορίζουν το άρθρο 30 του Καταστατικού και το άρθρο 18 του Κώδικα Δεοντολογίας και Διαφάνειας του κινήματος, χωρίς περαιτέρω προειδοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου