Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για την φετινή παραγωγή εσπεριδοειδών στην Άρτα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Κ.Ο.  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΕΤΙΝΗ ΜΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΡΤΑΣ

«ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΚΟΥΝΗΘΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ,  ΧΑΝΟΝΤΑΙ 20 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΤΑ! ΤΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ ΤΗΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΣΑΠΙΣΟΥΝ ΣΤΑ ΔΕΝΤΡΑ»


Σαπίζουν πάνω στα δέντρα 100.000 τόνοι πορτοκάλια και μανταρίνια αφού θα μείνουν αδιάθετοι, λόγω της μειωμένης ζήτησης από τις αγορές που μέχρι σήμερα απορροφούσαν την τοπική παραγωγή. Η ζημιά για την Άρτα, υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια Ευρώ.


 Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.


 Σύμφωνα και με επιστολή του Πολιτευτή των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Αντώνη Βασιλείου στην εκλογική περιφέρεια της Άρτας, που παραδόθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τέρενς Κουίκ:


 «Η φετινή παραγωγή παρά τις αρχικές αισιόδοξες προβλέψεις και την εικόνα άριστης ποιότητας και καλής ποσότητας που οδηγούσε σε κλίμα ευφορίας για τη συνέχεια, έχει υποστεί ζημιές. Πρώτα χτυπήθηκε από τη μύγα Μεσογείου και έπειτα από τις καιρικές συνθήκες με παρατεταμένες βροχές, με αποτέλεσμα σήμερα να εμφανίζεται μύκητας.


 «Κερασάκι» σ’ όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η υπερπαραγωγή της Ισπανίας που διατίθεται σε ελάχιστο κόστος και ούτε λίγο ούτε πολύ όλες οι αρχικές θετικές προγνώσεις για την Άρτα, έχουν ανατραπεί.


Οι αγορές έχουν φρακάρει. Έχουν μηδενιστεί σχεδόν οι εξαγωγές εσπεριδοειδών από την Ελλάδα.


 «Όταν φέτος, με το ζόρι, τα συσκευαστήρια δίνουν στον παραγωγό 8 λεπτά για τα πορτοκάλια τα μέρλιν ή 10 λεπτά για τα μανταρίνια, ασφαλώς μιλάμε για μία δραματική κατάσταση, η οποία περιγράφεται και σε εμπεριστατωμένη επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά, με πέντε προτάσεις, οι οποίες έρχονται να επικυρώσουν την έντονη ανησυχία που είχαν εκφράσει οι ΑΝΕΛ από την πρόσφατη επίσκεψη στο νομό του Βουλευτή Επικρατείας του Κινήματος Τέρενς Κουίκ.


 Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:


ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ


ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ  - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ


ΕΡΩΤΗΣΗ


 ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΣΑΥΤΑΡΗ


 ΘΕΜΑ: ΜΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ


 Κύριε  Υπουργέ,


 Σας προωθώ άνευ περεταίρω σχολίων την επιστολή του Πολιτευτή των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ. Αντώνη Βασιλείου  σχετικά με τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στην παραγωγή και διάθεση εσπεριδοειδών στο Νομό της Άρτας.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις των παραγωγών περίπου 100.000 τόνοι πορτοκαλιών και μανταρινιών θα σαπίσουν στα δέντρα με ζημιά για το νομό να αγγίζει τα 20 εκ. ευρώ.

Στην επιστολή, αναφέρονται τα εξής:


 «Την Παρασκευή 13-12-2013 παρευρέθηκα με το μέλος μας Γ. Καγκάνη, σε έκτακτη σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.


Τραγικός είναι ο απολογισμός για την Άρτα, με βάση τις δηλώσεις των παραγωγών, εμπόρων, εξαγωγέων και συσκευαστών που παραβρέθηκαν στην εν λόγω σύσκεψη.

 Υπάρχει μεγάλος ο κίνδυνος για οικονομική αιμορραγία του νομού από την μη διάθεση της φετινής παραγωγής πορτοκαλιών και μανταρινιών στην Άρτα.


 Αν δεν υπάρξουν αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα, εκτιμάται ότι περί τους 100.000 τόνους εσπεριδοειδών θα μείνουν αδιάθετοι ήτοι θα σαπίσουν στα δέντρα με την οικονομική ζημία για το νομό να κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 20 εκατομμύρια ευρώ.


 Η φετινή παραγωγή παρά τις αρχικές αισιόδοξες προβλέψεις και την εικόνα άριστης ποιότητας και καλής ποσότητας που οδηγούσε σε κλίμα ευφορίας για τη συνέχεια, έχει υποστεί ζημιές. Πρώτα χτυπήθηκε από τη μύγα Μεσογείου, όπως είπαν οι παραγωγοί και οι έμποροι εξαγωγείς, και έπειτα από τις καιρικές συνθήκες με παρατεταμένες βροχές, με αποτέλεσμα σήμερα να εμφανίζεται μύκητας. 


 «Κερασάκι» σ’ όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η υπερπαραγωγή της Ισπανίας που διατίθεται σε ελάχιστο κόστος και ούτε λίγο ούτε πολύ όλες οι αρχικές θετικές προγνώσεις, έχουν ανατραπεί.


 Ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς δεν έκρυψε καθόλου την αγωνία του για το ζήτημα και μάλιστα έστειλε σήμερα σε εσάς κ.Υπουργέ επείγουσα επιστολή στην οποία αναφέρονται μεταξύ,άλλων και τα εξής:


 «Ενημερωτικά σας αναφέρουμε πως η φετινή παραγωγή μανταρινιών εκτιμάται στους 25.000 tn με την ποσότητα που προβλέπεται να μείνει αδιάθετη να κυμαίνεται στους 8.000-10.000 tn και την τιμή να έχει κατρακυλήσει στα 23 λεπτά το κιλό περίπου παραδοτέα.


 Σε ότι αφορά την παραγωγή πορτοκαλιών η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη:


Από τους 80.000 tn ποικιλίας «Μέρλιν» που προβλέπεται να είναι η φετινή παραγωγή έχουν διατεθεί μόνο 5.000 tn με τιμή περίπου 12 λεπτά το κιλό παραδοτέα. Από τους 30.000 tn της εκτιμώμενης παραγωγής της ποικιλίας «Ναβαλίνα» έχουν διατεθεί περίπου 15.000 tn και με τιμή πάρα πολύ μικρή, περίπου 15 λεπτά το κιλό παραδοτέα. Τέλος, όσον αφορά τα κοινά πορτοκάλια, που προορίζονται προς χυμοποίηση, η φετινή παραγωγή εκτιμάται στους 30.000 tn περίπου με τιμή εξαιρετικά μικρή, περίπου 6 λεπτά το κιλό παραδοτέα.


 Οι ανωτέρω δυσοίωνες προβλέψεις είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων.


 Τεράστιο πρόβλημα υπάρχει με τη διάθεση των προϊόντων των Αρτινών παραγωγών σε παραδοσιακές αγορές, όπως η Ουκρανία (λόγω της πολιτικής αστάθειας) ή της Ρουμανίας (λόγω αύξησης της φορολογίας). Επισημαίνουμε επίσης το γεγονός ότι η αγορά της Ρωσίας είναι κλειστή.


 Τούτων δοθέντων, είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης των παραγωγών, διότι ο πρωτογενής τομέας στην Άρτα αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της οικονομίας και μοναδικό μοχλό ανάπτυξης και ελπίδας εξόδου από την κρίση.

Για το λόγο αυτό προτείνονται:


 1). η ενίσχυση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, προκειμένου η τιμή τους να γίνει ανταγωνιστική έναντι αντίστοιχων άλλων παραγωγών χωρών.

2). Το μέτρο της κοινωνικής απόσυρσης των προϊόντων και η διάθεσή τους σε σχολεία ή άλλα ιδρύματα, που θα στηρίξει τον παραγωγό και συγχρόνως θα προσφέρει στα παιδιά της πατρίδας μας, ποιοτικό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας.

3). Η οικονομική ενίσχυση των παραγωγών με 3 λεπτά το κιλό.

4). Να υπάρξει η σχετική διαβούλευση με τον ΕΛΓΑ προκειμένου στον κανονισμό του να ενταχθούν ασθένειες που μέχρι τώρα δεν προβλέπονται (όπως οι μύκητες κλπ).

5). Η συντομότερη επιστροφή του ΦΠΑ προς παραγωγούς και εμπόρους που θα δώσει ανάσες στα δοκιμαζόμενα από την κρίση αγροτικά νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν».



κ.Υπουργέ,

Όπως διαβάζετε στην επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη και όπως διαπιστώνει με προσωπική του έρευνα και αντίληψη ο Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Αντώνης Βασιλείου:


 «Οι τιμές δυστυχώς είναι απογοητευτικότατες. Όταν πηγαίνεις στον παραγωγό να του πεις ότι θα πάρεις 8 λεπτά για να δώσεις τα πορτοκάλια τα μέρλιν ή 10 λεπτά για να δώσεις τα μανταρίνια, ούτε καν ακούγονται αυτές οι τιμές, αλλά έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο και παρότι είναι σε αυτό το σημείο η κατάσταση δεν υπάρχει απορρόφηση. Και τζάμπα να τα δώσεις στους εξαγωγείς δεν θα τα πάρουν. Δεν θα τα πάρουν γιατί δεν υπάρχει ζήτηση έξω, καθώς αντιμετωπίζουν τα κράτη αυτά δικά τους προβλήματα.


 Η αποζημίωση ακαρπίας για την ελιά που ξεκίνησε μια διαδικασία διερεύνησης για να μπορέσει η υψηλότατη ακαρπία που είχε διαπιστωθεί και επισημανθεί από την αρχή να αποζημιωθεί είναι χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής».



Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

 1) Ποια άμεσα μέτρα σκοπεύετε να λάβετε ώστε να αποτρέψετε την τεράστια απώλεια εσόδων για το νομό Άρτας;

 2) Θα μεριμνήσετε για τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αναζητηθούν χώρες προς εξαγωγή της εν λόγω παραγωγής και συνεπώς να αυξηθεί η ζήτηση,  αφού και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έκλεισαν πλέον τις πόρτες στη εξαγωγή εσπεριδοειδών από τη χώρα μας ;

 3) Προτίθεστε να προβείτε σε επιστροφή του Φ.Π.Α. στις εξαγωγικές μονάδες;

 4) Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να αποζημιώσετε τους αγρότες αυτούς για τη ζημία που έχει υποστεί η παραγωγή τους; Εάν και σε ποιο ύψος έχει καταβληθεί στον ΕΛΓΑ η οφειλόμενη κρατική εισφορά, ώστε ο Οργανισμός να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στους αγρότες που έχουν πληγεί;

5) Θα ικανοποίησετε ΕΝΑ ΠΡΟΣ ΕΝΑ τα πέντε απολύτως δικαιολογημένα αιτήματα που σας καταγράφει στην επιστολή του ο κ.Αντιπεριφερειάρχης;

 6) Τί θα γίνει τελικά, με την αποζημειώσεων ακαρπίας για την ελιά;



Ο ερωτών Βουλευτής



Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου