Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Συνέντευξη του προέδρου της ΕΑAΣ Ξάνθης

Η Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού Ξάνθης μας υποδέχθηκε στα γραφεία της και μας έδωσε τη δυνατότητα να πάρουμε συνέντευξη από τον πρόεδρο της, Υπτγο ε.α. κ, Γεώργιο Γεωργιάδη. Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε στις ερωτήσεις μας σχετικά με την κρίση στην Τουρκία και πως αυτή μπορεί να επηρεάσει εμάς. 
Πως σχολιάζετε την απόφαση του τουρκικού ΓΕΕΘΑ να μην αναμιχθεί σε αυτή την πολιτική κρίση, δεδομένου του ιστορικού του τουρκικού στρατού να επεμβαίνει δυναμικά στα πολιτικά της χώρας;
 Το ΓΕΕΘΑ διαχρονικά στη Τουρκία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη πολιτική ζωή της χώρας, ωστόσο τα τελευταία χρόνια επί εποχής Ερντογάν έχουν αρχίσει και προσπαθούν να βάλουν τα πράγματα σε κάποια δομημένη κοινωνία. Ένα από τα μέτρα, που επιβεβαιώνουν αυτό που λέω αυτή τη στιγμή, είναι αυτή η απόφαση του ΓΕΕΘΑ.
Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να μας κάνει εμάς του Έλληνες να εφησυχάζουμε, διότι ανά πάσα στιγμή οι Τούρκοι στρατιωτικοί, όπως έχουν αποδείξει έμπρακτα, νιώθουν ότι μερίδιο της πολιτικής στη χώρα τους αφορά άμεσα και επεμβαίνουν κατά κρίση. Στα τελευταία 40 χρόνια που θυμόμαστε από πρώτο χέρι έχουμε 3-4 φορές άμεση εμπλοκή των στρατιωτικών.
Με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι θα εξαγάγει η Τουρκία την κρίση;
Νομίζω ότι σε αυτό το ερώτημα δεν έχω την απαραίτητη επίκαιρη ενημέρωση, απλώς μόνο  εκτιμήσεις μπορώ να κάνω, τις οποίες δεν διακινδυνεύω να τις πω.
Πιστεύετε πως η Ελλάδα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει, και εάν, ναι, με ποιον τρόπο;
Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι οι αρμόδιοι φορείς του αμυντικού μηχανισμού της χώρας, το Υπουργείο Εξωτερικών μαζί με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και το ΓΕΕΘΑ και γενικότερα τις ένοπλες δυνάμεις, έχουνε λάβει τα μέτρα τους και έχουνε κάνει τις απαραίτητες προεργασίες και προετοιμασίες, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουνε την οποιαδήποτε κρίση. Παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες μια έξαρση στις παραβιάσεις του εθνικού  εναέριου χώρου και του FIR Αθηνών από την τουρκική αεροπορία. Αυτά όλα τα καταγράφουν οι εν ενεργεία συνάδελφοι και λαμβάνουνε σε καθημερινή βάση τα μέτρα που εκείνοι κρίνουν σκόπιμα, ούτως ώστε να δίνουν το μήνυμα ότι «εμείς είμαστε εδώ».
Σε περίπτωση που υπάρξει κρίση μεταξύ των δύο χωρών, ποιοι πιστεύετε πως θα είναι οι σύμμαχοι και υποστηρικτές της Ελλάδας και της Τουρκίας αντίστοιχα; (πολιτικά/στρατιωτικά)
Είναι ένα δύσκολο ερώτημα να απαντηθεί καθότι και οι δύο χώρες είναι μέλη στον ίδιο αμυντικό σχηματισμό, εννοώ το ΝΑΤΟ. Εμείς υποστηρίζουμε ότι θα έχουμε καλύτερη υποστήριξη στον πολιτικό κυρίως τομέα από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία η χώρα μας είναι μέλος, κάτι το οποίο δεν ισχύει για την Τουρκία. Ωστόσο, η λέξη σύμμαχος είναι μία λέξη που στη σημερινή εποχή δεν έχει διάρκεια και μονιμότητα, που είχε στο μακρινό παρελθόν. Οι συμμαχίες και οι συμφωνίες ως γνωστόν, έχουν χρονική διάρκεια και επηρεάζονται  από τα εκάστοτε διαφοροποιούμενα συμφέροντα των χωρών. Εάν επιλέξουν έναν από τους δύο θα το κάνουν τη στιγμή εκείνη, καιροσκοπικά, δεν μπορούν να δεσμευτούν από τώρα. 
Πιστεύετε πως θα μπορούσε η Τουρκία να επιλέξει την Κύπρο (ή και τη Συρία)  για να εξαγάγει την κρίση και εάν ναι με ποιον τρόπο θα μπορούσε να το κάνει;
Εκτιμώ ότι η Τουρκία την παρούσα περίοδο έχει μια εσωτερική δική της κρίση και θα αποφύγει με κάθε δύναμη να εμπλακεί σε μεγαλύτερη ένταση με γειτονικές χώρες που βρίσκονται στον αραβικό χώρο, όπου διακυβεύονται συμφέροντα πολύ μεγαλυτέρων χωρών. Είναι μια κλασσική περίπτωση που το δόγμα του Υπουργού  Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Νταβούτογλου που είχε υιοθετήσει η Τουρκία αμφισβητείται πλέον, διαψεύδεται εκ των πραγμάτων. Δεν μπορεί πλέον και είναι ασύμφορο για την  Τουρκία να εξαγάγει την κρίση στην Κύπρο ή τη Συρία, ή να παίξει σημαίνοντα ρόλο, με την άποψη ότι είναι μια πολύ μικρή χώρα στον γεωπολιτικό χώρο , όπου διακυβεύονται συμφέροντα Αμερικής , Ρωσίας και Ε.Ε, να μπορέσει να ρυμουλκήσει άλλες χώρες πίσω της, να παίξει το σημαίνοντα ρόλο, το κλειδί της περιοχής. Αυτό επιβεβαιώθηκε πρόσφατα  όταν τόλμησε να μπει στα χωράφια στα οποία το Ισραήλ ασκούσε σημαίνοντα στρατηγικό ρόλο, όπως θυμάστε με τα γεγονότα του Navi Marmara, στην λωρίδα της Γάζας. Λυπάμαι για τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν, αλλά αυτό έγινε υποκινούμενο από τη συγκεκριμένη χώρα.  
Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να εξαγάγει την κρίση στην περιοχή της Θράκης συγκεκριμένα και πως θα επηρεαζόταν η περιοχή μας;
‘Ήδη σας έχω απαντήσει στο προηγούμενο ερώτημά σας με την άποψη ότι η Θράκη ήταν, είναι και θα παραμείνει Ελληνική. Εδώ έχουμε μια ειρηνική συνύπαρξη της μουσουλμανικής μειονότητας που είναι το ίδιο  Έλληνες με όλους εμάς τους υπολοίπους, απλώς μόνο το θρήσκευμα μας διαφέρει. Μέσα σε αυτούς βέβαια υπάρχει και μια μικρή μερίδα, οι οποίοι λειτουργούν υπό την επιρροή του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής. Ωστόσο η πλειοψηφία της μουσουλμανικής μειονότητας, των συμπατριωτών μας, που διαβιώνει εδώ δεν έχει καμία σχέση. Ανοικτά τους καταπιέζουν με το χειρότερο τρόπο,  με τις φαινομενικά αθώες εκδηλώσεις που διοργανώνονται, τα διαβάζουμε και στις εφημερίδες και στο site tourkikanea.gr περισσότερο, που βλέπουμε μέσα στους ιερούς χώρους οι ίδιοι και οι ίδιοι άνθρωποι να περιφέρονται με τους «εκλεγμένους» όπως τους αποκαλούνε μουφτήδες. Για μένα το πλέον ενοχλητικό και ταυτόχρονα καταδικαστέο είναι οι ψευδομουφτήδες και οι εγκάθετοί τους,  που μέσω της θρησκείας προσπαθούν να επηρεάσουν κυρίως τη νεολαία της μουσουλμανικής μειονότητας. Αυτό είναι ένα θέμα που κατά την άποψή μου οι αρμόδιοι φορείς της πατρίδας μας οφείλουν να επιλύσουν. Έγιναν θετικά βήματα με το διορισμό των καθηγητών θρησκευτικών για τη διδαχή του κορανιού στα σχολεία, σε προαιρετική βάση, σε όποια μουσουλμανόπαιδα θέλουν για να μην πηγαίνουν πλέον οι φανατισμένοι και κατευθυνόμενοι δάσκαλοι όπως ίσχυε μέχρι τώρα, και αποκλίνουν τη νεολαία της μουσουλμανικής μειονότητας ιδιαίτερα στους Πομάκους και να την κατευθύνουν κατάλληλα , θέλοντας να την επηρεάζουν ευνοϊκά προς τη Τουρκία, 
Πως θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα προς όφελός της μια τέτοια συγκυρία; 
Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να απαντηθεί ένα τέτοιο ερώτημα σε υποθετική βάση, διότι εάν μιλάμε για μια κρίση ή για μια γενικότερη σύρραξη, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ποια θα είναι η στιγμή που θα συμβεί αυτό. Σίγουρα κάθε χώρα στοχεύει για το δικό της όφελος, δεν νομίζω ότι υπάρχει απάντηση από πριν, από τώρα που μιλάμε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο;
Θα ήθελα να προσθέσω ότι η ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα εμείς εδώ στη Θράκη, είμαστε ενωμένοι, ξέρουμε τις ιδιαιτερότητες μας και όλη η κοινωνία, χριστιανοί και μουσουλμάνοι είμαι σίγουρος και βέβαιος ότι θα υποστηρίξουν την πατρίδα τους, πέρα από τις οποιεσδήποτε άλλες προσδοκίες της απέναντι χώρας, με τους εδώ συγκεκριμένους υπαλλήλους της και μια ελάχιστη μειοψηφία που επιδιώκουν να επηρεάσουν υπέρ της Τουρκίας τη μουσουλμανική μειονότητα που διαβιεί νομίμως σε καθεστώς ισονομίας, ισοπολιτείας και δικαιοσύνης με τα ίδια δικαιώματα με εμάς τους χριστιανούς στη Θράκη. 
Επιπρόσθετα εμείς εδώ στη Θράκη, που οι σύγχρονες απειλές είναι στη γειτονιά μας, έχουμε την υποχρέωση και  οφείλουμε να είμαστε πάντα παρόντες, μόνιμοι παραστάτες στο Δ’Σ. Στρατού, να  τιμάμε και εμψυχώνουμε  το προσωπικό του έμπρακτα, καθώς και στις Εθνικές Επετείους , όπως επίσης  να μην αφήσουμε  να ατονήσει καμία από της ‘’ημέρες μνήμης’’  και τα Μνημόσυνα, για τα θύματα γενοκτονιών και  όσων έπεσαν υπέρ Πατρίδος, όταν άλλοι επινοούν δικές τους επετείους, που έρχονται από την Κωνσταντινούπολη,  με ‘’τρένα αγάπης και τιμής’’, για να γιορτάσουν στον Ελλαδικό χώρο την επέτειο του θανάτου του ήρωά τους , που για μας είναι ο σφαγέας του Ελληνισμού όπως και  μεταγενέστεροι  διάδοχοί του.
Οφείλουν συνεπώς όλοι, οικογένεια , σχολείο, ιδιαίτερα το Πανεπιστήμιο της Θράκης, που αποτελεί τον άλλο μεγάλο Εθνικό  πυλώνα στην περιοχή και η Εκκλησία, να διδάξουν και να μεταφέρουν στις νέες γενιές , την ιστορία και την αγάπη για την Ελλάδα, με σκοπό να τους γίνει βίωμα και να λάβουν έτσι την σκυτάλη της διαδοχής,  για να είναι πάντα συνειδητά παρόντες σε όλες τις επετείους. Απαιτείται αφύπνιση και διαρκής επαγρύπνηση από όλους.  Η γειτονική χώρα δεν έπαψε ποτέ, καιροσκοπικά , να εποφθαλμιά για το επόμενο δικό μας λάθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου