Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Τα 19 προαπαιτούμενα της τρόικας

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η τρόικα έστειλε την περασμένη Παρασκευή επιστολή-τελεσίγραφο στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με 19 προαπαιτούμενα, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, ώστε να εκταμιευθεί η τελευταία δόση και να δρομολογηθεί η παροχή της ενισχυμένης προληπτικής πιστωτικής γραμμής ECCL.

Τα προαπαιτούμενα είναι τα εξής:

  1.  Κάλυψη δημοσιονομικού κενού για το 2016, το οποίο η τρόικα υπολογίζει σε 2,6 δις ευρώ.
  2.  Αλλαγές στη ρύθμιση των οφειλών1 σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία.
  3. Δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα λάβει οριζόντια ρύθμιση δανείων για τα στεγαστικά και καταναλωτικά των νοικοκυριών, καθώς και άρση των περιορισμών στους πλειστηριασμούς.
  4. Περαιτέρω ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
  5. Εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων του Μνημονίου στο Ασφαλιστικό, με αλλαγές στα όρια ηλικίας, στα απαιτούμενα έτη ασφάλισης, με περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, εξορθολογισμό του συστήματος ελάχιστης σύνταξης, και αύξηση των ελάχιστων απαιτούμενων ημερών ασφάλισης σε 6.000 από 4.500, δηλαδή από τα 15 στα 20 χρόνια.
  6. Διεύρυνση του αριθμού υπηρεσιών και προϊόντων που βρίσκονται σε υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (23%) και κατάργηση των εξαιρέσεων και εκπτώσεων, που συνήθως παρέχονται στα νησιά. Η τρόικα θεωρεί πως η ρύθμιση των 100 δόσεων θα μεγαλώσει το δημοσιονομικό κενό, κάνοντας λόγο για διαφυγόντα έσοδα ύψους 1 δις ευρώ.
  7. Εφαρμογή της «εργαλειοθήκης» το ΟΟΣΑ στην αγορά προϊόντων.
  8. Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και προτάσεις για το ζήτημα του lockout, σύμφωνες με τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  9. Αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο.
  10. Παρουσίαση του ενιαίου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα.
  11. Περιορισμός των επιδομάτων2 στο Δημόσιο και περιορισμός των μισθολογικών διαφορών στη δημόσια διοίκηση.
  12. Αξιολόγηση δαπανών στα Υπουργεία και τους δημόσιους φορείς.
  13. Προτάσεις αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ.
  14. Βελτίωση των δημοσιονομικών κανόνων, ώστε να προσφέρουν μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία και ευελιξία στους δημοσίους φορείς.
  15. Επισήμανση ότι ο στόχος για τις αποκρατικοποιήσεις το 2014 έχει χαθεί3, όπως έχουν χαθεί οι στόχοι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες και οι στόχοι για τις απολύσεις και επιστροφές φόρων.
  16. Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην πώληση μετοχών του ΟΤΕ και στην ιδιωτικοποίηση των λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης, να σημειώσει πρόοδο στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και στην παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων.
  17. Στον τομέα των στατιστικών η τρόικα ζητάει να επεκταθεί η θητεία της ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιτροπής της ΕΛΣΤΑΤ.
  18. Υιοθέτηση έως τις αρχές Δεκεμβρίου της απλοποίησης διαδικασιών αδειοδότησης.
  19. Κατάθεση στη Βουλή του νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου