Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Ο Τράμπ θα επιτρέψει στον Assad να παραμείνει μέχρι το 2021, καθώς ο Πούτιν δήλωσε νίκη στη Συρία.

Παρά τον θάνατο τουλάχιστον μισού εκατομμυρίου ανθρώπων, δεκάδων ατόμων με χημικά όπλα, στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι τώρα έτοιμη να αποδεχθεί τη συνέχιση της διακυβέρνησης του Προέδρου Bashar al-Assad μέχρι τις επόμενες προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές της Συρίας το 2021.

Η απόφαση αυτή ανατρέπει τις επανειλημμένες δηλώσεις των ΗΠΑ ότι ο Assad πρέπει να αποχωρήσει ως μέρος μιας ειρηνευτικής διαδικασίας. Τον Οκτώβριο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson δήλωσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν μια ολόκληρη και ενοποιημένη Συρία χωρίς ρόλο για τον Bashar al-Assad στην κυβέρνηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους που ταξιδεύαν μαζί του, "Η βασιλεία της οικογένειας Assad έρχεται στο τέλος της. Το μόνο ζήτημα είναι πώς πρέπει να υλοποιηθεί".

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών αντικατοπτρίζει τις περιορισμένες επιλογές της διοίκησης, την στρατιωτική πραγματικότητcα στο έδαφος και την επιτυχία των συμμάχων της Ρωσίας, του Ιράν και της Χεζμπολά της Συρίας για την υποστήριξη του πολιορκούμενου καθεστώτος Assad.



Σε μια ξαφνική επίσκεψη στη Συρία, τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε νίκη τόσο εναντίον των Τζιχαντιστών του ISIS όσο και των αντάρτικων που υποστηρίζονται από τη Δύση. "Μέσα σε δύο μόλις χρόνια, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και ο στρατός του Συρίας έχουν νικήσει τη ματαιόδοξη ομάδα διεθνών τρομοκρατών", δήλωσε ο Πούτιν σε ρωσικές δυνάμεις που σταθμεύουν σε αεροπορική βάση στην παράκτια επαρχία Latakia της Συρίας. Η απόφαση της Ρωσίας, το 2015, να παράσχει αεροπορική δύναμη στο Assad θεωρείται το κεντρικό σημείο καμπής του καθεστώτος, το οποίο τώρα έχει πολλές πιθανότητες να παραμείνει στην εξουσία.

Η Ουάσιγκτον επίσης παρενέβη στη Συρία, αν και κατά κύριο λόγο για την καταπολέμηση της ISIS. Από το 2014, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δαπανήσει περισσότερα από δεκατέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια - κατά μέσο όρο περισσότερα από δεκατρία εκατομμύρια την ημέρα - στην αεροπορική τους εκστρατεία εναντίον του ψευδο-χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους. Ανέπτυξε επίσης δύο χιλιάδες στρατιώτες των Η.Π.Α. για να συμβουλεύσει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, μια επαναστατική πολιτοφυλακή που εκδίωξε τον ISIS από την αναγορευθείσα πρωτεύουσα του χαλιφάτου στη βόρεια Raqqa, τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, τα γεγονότα στο έδαφος οδήγησαν την κυνέρνηση των ΗΠΑ να δεχτεί ότι ο Άσαντ, της οποίας η οικογένεια έχει κυβερνήσει τη Συρία για σχεδόν μισό αιώνα, μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά για άλλα τέσσερα χρόνια. Η Συρία ελέγχει πλέον την πλειοψηφία των εδαφών, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων όπως η Δαμασκός, ο Χάμα, ο Χόμς, η Λατάκια και το Χαλέπι, που ήταν κάποτε το κόσμημα της αντιπολίτευσης - που οι αμερικανοί αναλυτές αναφέρουν ως «χρήσιμη Συρία».

Το καθεστώς και οι ξένοι σύμμαχοί του (Ρωσία, Ιράν και Χεζμπολάχ του Λιβάνου)  έχουν παγιώσει την παρουσία τους σε ό,τι ήταν, πριν από ένα χρόνο, διάσπαρτα μπαλώματα εδάφους και η κυριαρχία του Άσαντ έχει αποκατασταθεί στην πλειοψηφία του συριακού πληθυσμού.

Από τον Οκτώβριο, η εκδίωξη του ISIS, που κάποτε κατήχε περίπου το ένα τρίτο της Συρίας, έχει μετατοπίσει τη διεθνή εστίαση στον αρχικό εμφύλιο πόλεμο και πώς να τον τερματίσει.

Ωστόσο, δεδομένης της πολιτικής και στρατιωτικής πραγματικότητας, οι ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε μετάβαση της εξουσίας θα εξαρτηθεί από αξιόπιστες εκλογές που θα διεξαχθούν από τα Ηνωμένα Έθνη.

Φυσικά η πραγματικότητα στη Συρία σήμερα είναι εξίσου σκληρή. Μεγάλα τμήματα πόλεων, επιχειρήσεων, σχολείων, εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης και υποδομών όπως ηλεκτρικά δίκτυα και δρόμοι έχουν καταστραφεί. Περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι της Συρίας, σε έναν πληθυσμό περίπου είκοσι δύο εκατομμύρια, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ δύο φορές περισσότεροι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν από τα σπίτια τους σε άλλες περιοχές στη Συρία. Η προοπτική διεξαγωγής ελεύθερων και δίκαιων εκλογών στη Συρία - η οποία περιλαμβάνει και τα εκατομμύρια των προσφύγων που είναι διασκορπισμένα σε δεκάδες χώρες - θα αποτελέσει μια πρωτοφανή πρόκληση.

Θα χρειασθεί επίσης χρόνος για την εμφάνιση μιας νέας και πιο αξιόπιστης συριακής αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση Trump λέει ότι εξακολουθεί να θέλει μια πολιτική διαδικασία που να έχει την προοπτική της αναχώρησης του Assad έστω και αν χρειαστεί να γίνει μέχρι το 2021, όταν θα προγραμματιστούν οι επόμενες εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου