Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Η Γνώσις Είναι Δύναμις

(Γράφει ο Αντγος ε.α. Αντώνιος Βασιλείου)

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η ιστορία των Μακεδόνων σύμφωνα με τον Ηρόδοτο και τον Θουκυδίδη φαίνεται να αρχίζει γύρω στο 700 π.Χ. με ιδρυτή της τον Περδίκκα Α΄ και διατηρήθηκε μέχρι την οριστική κατάληψη της περιοχής από τους Ρωμαίους το 148 π.Χ.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Ηρόδοτου το μακεδονικό έθνος ήταν ελληνικό φύλο και μάλιστα δωρικό, που μετακινούμενο από τη Εστιαιώτιδα της Θεσσαλίας (αρχικά) κατοίκησε στις παρυφές της Πίνδου. Ο Μακεδών, γενάρχης του βασιλικού οίκου της Μακεδονίας ανήκε στη φυλή των Δωριέων και ήταν Αργείος Ηρακλείδης στη καταγωγή.
Η Ολυμπιάδα ήταν Πριγκίπισσα των Μολοσσών της Ηπείρου, κόρη του Βασιλιά Νεοπτόλεμου B´, σύζυγος του Βασιλιά των Φιλίππου Β´ των Μακεδόνων, και μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου των Μακεδόνων.
Γεννήθηκε στην Αρχαία Πασσαρώνα στον Νομό Ιωαννίνων της Ηπείρου, το έτος 373 π.Χ., και μεγάλωσε στο Αρχαίο Όρραον που βρίσκεται στο λόφο Καστρί, στα όρια των νομών Άρτας και Πρέβεζας
Το «Σκοπιανό» δεν είναι τωρινό, η ιστορική αφετηρία του βρίσκεται στα έτη 1943-1944 και αφορά κληρονομιά του στρατάρχη Τίτο, της 3ης Κομμουνιστικής Διεθνούς και του Ιωσήφ Στάλιν, που επεδίωκε την υλοποίηση του ανέκαθεν υφιστάμενου γεωπολιτικού δόγματος της Ρωσίας (από την εποχή της Μεγάλης Αικατερίνης) που αφορούσε στην έξοδο της Ρωσίας (και τότε ΕΣΣΔ) στη Μεσόγειο.
Ιστορικά η περιοχή των Σκοπίων ως γεωγραφικό περίγραμμα έχει μετονομασθεί από Νότια Σερβία σε Βαρντάσκα Μπανόβινα (Vardar Banovina), και στη συνέχεια σε «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας» και εν τέλει σε «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Έτσι η περιοχή των Σκοπίων-Βαρδάρη γνώρισε τις παρακάτω ονομασίες:
·        Νότια Σερβία,
·        Βαρντάσκα Μπανόβινα,
·        «Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας»,
·        «Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και

Από άποψη γεωγραφίας ο όρος «Μακεδονία» περιλαμβάνει εδάφη τα οποία ανήκουν στη σημερινή επικράτεια συγκεκριμένων βαλκανικών χωρών.

Συγκεκριμένα η γεωγραφική αναφορά της Μακεδονίας αφορά :
·        55% στην Ελλάδα,
·        35 % στην ΠΓΔΜ,
·        9 % στη Βουλγαρία και
·        1 % στην Αλβανία.
ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
1991 Σεπτ. Τα Σκόπια αποσχίζονται από την ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία και ανακηρύσσουν την ανεξαρτησία τους, υπό το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
16/12 Με πρωτοβουλία της Γερμανίας, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδέχεται τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.
Τα Σκόπια καλούνται να προσφέρουν συνταγματικές και πολιτικές εγγυήσεις στους γείτονές τους ότι:
α) Δεν έχουν εδαφικές διεκδικήσεις,
β) Δεν ασκούν εχθρική προπαγάνδα,
γ) Δεν χρησιμοποιούν ονομασία η οποία υπονοεί εδαφικές διεκδικήσεις.

 1992 18/2 Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ Κ. Καραμανλή, Κ.
Μητσοτάκης, Α. Παπανδρέου, Α. Παπαρήγα και Μ. Δαμανάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Αντ. Σαμαρά, συμφωνούν σε μια ονομασία που δεν θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγά της.

1/4 Η πορτογαλική προεδρία της ΕΕ, προτείνει συμβιβασμό με αποδοχή από την πλευρά της Ελλάδος μιας σύνθετης ονομασίας με επικρατέστερη την «Νοβοματσεντόνια» («Νέα Μακεδονία»). Πρόκειται για το λεγόμενο «Πακέτο Πινέιρο», που προκαλεί διάσταση στις σχέσεις του πρωθυπουργού Μητσοτάκη και Σαμαρά.

13/4 Συγκαλείται για δεύτερη φορά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για το Μακεδονικό υπό τον ΠτΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή και χωρίς την παρουσία της γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα. Αποφασίζεται να απορριφθεί το «πακέτο Πινέιρο» και η Ελλάδα να αναγνωρίσει το ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνο αν τηρηθούν οι όροι της ΕΟΚ που συμφωνήθηκαν στις 16 Δεκεμβρίου 1991 και αν η ονομασία δεν περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγά της. Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απομακρύνει από το Υπουργείο Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά και το αναλαμβάνει ο ίδιος.

18/5 Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ρολάν Ντιμά αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης του πρότεινε οι «12» να αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως «Δημοκρατία του Βαρδάρη».

26/6 Η Διάσκεψη Κορυφής της ΕΟΚ στη Λισαβόνα αποφασίζει να μην αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία, αποδεχόμενη τις ελληνικές θέσεις - προτάσεις.


1995  Υπογράφεται από τους ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Κάρολο Παπούλια και Στέβκο Τσερβενκοφσκι, η λεγόμενη «ενδιάμεση συμφωνία» όπου η Ελλάδα θα αναγνωρίσει τα Σκόπια με την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ.
2008  Στο Βουκουρέστι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο
επίσημο δείπνο εργασίας της πρώτης ημέρας της συνόδου  του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τη στιγμή που δεν έχει εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση και ότι οποιαδήποτε λύση βρεθεί θα πρέπει να έχει την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να είναι μόνιμη και όχι προσωρινή.

Η ΝΔ δεν μπορεί να μιλάει για ύπαρξη συμφωνίας σύνθετης ονομασίας στο Βουκουρέστι και εκτιμώ ότι αυτό χρήζει διερεύνησης.
Αν η κυρία Μπακογιάννη έχει δεσμευτεί εν κρυπτώ ως ΥΠΕΞ για κάτι τέτοιο είναι δικό της θέμα και όχι της Ελλάδος.


ΠΡΟΣΟΧΗ !!!


Η εκχώρηση της ιστορίας, υπερβαίνει των αρμοδιοτήτων οποιουδήποτε πολιτικού και οποιασδήποτε κυβέρνησης.
Ή όνομα χωρίς τον όρο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ή δημοψήφισμα. Μεσοβέζικες λύσεις συρρικνώνουν την εδαφική μας επικράτεια και την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Εάν υποχωρήσουμε από την θέση μας (1992) για το όνομα των Σκοπίων, ανοίγουμε τους ασκούς του Αιόλου και θα το πληρώσει η εθνική μας ακεραιότητα.
Η τραγωδία θα μας αγγίξει ανεξαιρέτως και προπάντων θα αγγίξει το μέλλον της ακεραιότητας της χώρας μας.
 
 

 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου